Zo ziet de ideale BHV-training eruit
In Nederland zijn er meer dan duizend opleiders actief op het gebied van bedrijfshulpverlening. De trainingen zijn er in vele soorten en maten. Maar hoe ziet de ideale BHV-training eruit, wat mag er zeker niet ontbreken? Bedrijfshulpverlening (BHV) is bedoeld om hulp te verlenen bij calamiteiten en incidenten die zich afspelen in een werkomgeving. Bij wet zijn organisaties verplicht om BHV’ers in dienst te hebben die in geval van calamiteiten adequaat hulp kunnen verlenen. Hiervoor moet je een BHV-cursus volgen.
Een- en tweedaagse cursussen
BHVNederland biedt Basis BHV-trainingen aan in twee varianten. Zo bestaat er een eendaagse cursus met E-learning, waarbij een gedeelte van de cursus online gevolgd kan worden. Ook wordt er een tweedaagse reguliere opleiding aangeboden, waarbij er meer persoonlijk contact is.
Deze trainingen worden ook in het Engels aangeboden. Daarnaast zijn er trainingen Ploegleider BHV, Hoofd BHV en Preventiemedewerker.
Up-to- date blijven
Na het succesvol afronden van één van de eerdergenoemde cursussen, moet er binnen één jaar een BHV herhalingscursus worden gevolgd. Op deze manier blijf je als BHV’er goed op de hoogte en kun je je skills up to date houden. Tevens is een herhalingscursus verplicht voor de verlenging van de geldigheid van het certificaat.
Ideale BHV-cursus
De ideale BHV-training bestaat uit een maatwerkgerichte aanpak met zoveel mogelijk aandacht voor de bedrijfsspecifieke situatie(s) van de deelnemers. Bij voorkeur wordt de training gehouden op de eigen locatie van de deelnemers met realistische scenario’s. Zo maken de BHV-instructeur en de eventuele lotus slachtoffer(s) er een zeer nuttige, leerzame en leuke training van.
Wat leer je in een BHV-cursus
Na een BHV-cursus heb je kennis en ervaring met:
- inschakelen hulpdiensten (112)
- reanimatie toepassen met en zonder gebruik AED
- herkennen van en inspelen op ziektebeelden
- verbandleer toepassen bij verwondingen
- een beginnende brand blussen
- de branddriehoek en blusmaterialen
- de basisregels omtrent ontruimen en alarmeren toepassen
- de deurprocedure toepassen
Je rechten en plichten als BHV’er
Na afloop van een BHV-cursus ben je verplicht om hulp te verlenen aan iedereen binnen het bedrijf die daar behoefte aan heeft. Deze plicht geldt ook buiten het bedrijf, bijvoorbeeld onderweg of in thuissituaties, en is vastgelegd in de grondwet. Wanneer je kunt, heb je de verantwoordelijkheid ernaar te handelen. Of het nu gaat om het bellen van 112, het reanimeren van een persoon of het (helpen) ontruimen van een pand.
Ook ben je verplicht om regelmatig een BHV-herhalingscursus bij te wonen om je kennis en kunde up-to- date te houden.
Als BHV’er heb je het recht om je binnen de organisatie in te zetten voor de BHV-organisatie.
De werkgever dient hier tijd en ruimte voor te maken. Ook is het een recht dat er tijd vrijgemaakt wordt voor het bijwonnen van de verplichte, jaarlijkse BHV-herhalingscursus.
Is jouw organisatie goed voorbereid op calamiteiten op de werkvloer? Wil jij dat medewerkers adequaat kunnen handelen in het geval van veiligheids- en gezondheidsrisico’s?
BHVNederland is van mening dat iedereen in staat moet zijn een leven te redden. Aan deze missie levert zij een bijdrage door het aanbieden van BHV cursussen op locatie, eventueel in combinatie met online modules. Benieuwd naar het cursusaanbod? Neem vandaag nog contact op voor alle cursusmogelijkheden