Waarom kiezen voor een gecertificeerde opleider?
Waarom kiezen voor een BHV opleider met een keurmerk? Maandag 12 januari ’16 besteedde “Opgelicht?!” aandacht aan een persoon die zich voordoet als BHV opleider. Een bedrijf dat voor een zeer scherpe prijs een BHV opleiding dacht te krijgen kwam van een koude kermis thuis. Na de opleiding werd er geen certificering verstrekt en het reanimeren werd op medecursisten uitgeoefend. Sommige van deze cursisten had hartklachten, levensgevaarlijk dus om reanimatie op uit te oefenen. De heer nam het allemaal niet zo nauw.
Het regelen van de BHV is verplicht voor alle werkgevers door de arbeidsomstandighedenwet (ARBO). De Arbowetgeving bevat echter geen eisen aan BHV opleiders. Dit betekent dat iedereen zichzelf een BHV opleider mag noemen. Net als een: fietsenmaker, filosoof, zaakwaarnemer, wethouder, aromatherapeut, en nog veel meer beroepen. Voor al deze beroepen blijft, ondanks dat zij het wel mogen, de vraag bestaan of zij zichzelf wel zo kunnen noemen. Toch kun je kwaliteit herkennen, doormiddel van keurmerken. Keurmerken geven erkenning aan kwalitatief goede opleiders.
BHVNederland is door Kiwa gecertificeerd en mag hierdoor het “Keurmerk Erkende Opleiding” voeren. Het is het eerste opleidingsinstituut met dit keurmerk voor de BHV-cursus. Er is geen wettelijke verplichting je BHV opleiding te volgen bij een opleider met een keurmerk. Dit is echter wel aan te raden!
Wat biedt een gecertificeerde BHV opleiding:
- Gecertificeerde instructeurs die met regelmaat controle krijgen tijdens de training;
- Lesboeken die met regelmaat worden herzien en de laatste richtlijnen voor hulpverleners bevatten;
- Een BHV opleiding die voldoet aan de laatste richtlijnen;
- Voldoende tijd voor het leren en bekwaam worden in de lesstof;
- De mogelijkheid een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die dekking geeft wanneer u optreed als BHV’er.
Kortom meer dan genoeg redenen om de BHV opleiding te volgen bij een opleider met een keurmerk. Het garandeert kwaliteit, erkenning en de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. Daarnaast voorkom je dat ook jij slachtoffer wordt van een oplichter. De BHV basisopleiding duurt twee dagen en een BHV herhalingstraining één dag. Schrijft u zich in voor een e-learning dan duurt het praktijkgedeelte respectievelijk de helft hiervan. Minder tijd investeren is onverantwoord en geeft u geen enkele garantie dat de BHV goed is geregeld. Een verplichting vanuit de Arbowetgeving!
Schrijf je dus in bij een gecertificeerde opleider!