Reanimatie redt levens
Wekelijks worden er 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dit zijn meer dan 15.000 slachtoffers per jaar! Helaas overleeft slechts 10% van deze getroffenen een hartaanval. Bij driekwart van de gevallen is er een omstander in de buurt. De acties die deze omstander onderneemt zijn van levensbelang voor het slachtoffer. Door het toepassen van de juiste reanimatie-technieken kan het overlevingspercentage verhoogd worden naar 50 tot 70%. Zo worden er jaarlijks duizenden levens gered.
Zorg dat jij een slachtoffer kan helpen! Hieronder het stappenplan om dit zo goed mogelijk te doen:
- Controleer voorzichtig of het slachtoffer bewusteloos is. Krijg je geen reactie op vragen en het voorzichtig schudden aan de schouder, bel dan meteen 112. De medewerkers van 112 geven je instructies hoe je het slachtoffer moet reanimeren.
- Maak vervolgens de luchtweg vrij van het slachtoffer. Leg het slachtoffer op de rug en kantel het hoofd iets naar achteren. Mocht het slachtoffer na 10 seconden nog niet ademhalen, start dan met reanimatie.
- Begin met borstcompressies. Dit doe je door het borstbeen naar binnen te duwen (tussen de vier a vijf centimeter). Herhaal dit met een regelmaat van ongeveer 100 keer per minuut.
- Als je zo’n dertig keer het borstbeen hebt ingedrukt, begin dan met beademen. Controleer eerst of er niets in de mond van het slachtoffer zit. Vervolgens doe je je mond over de mond van het slachtoffer en blaas je hier zo’n twee seconden in. Je hebt genoeg ingeblazen als de borstkas omhoog komt. Dit doe je twee maal.
- De combinatie van dertig borstcompressies en twee maal beademen herhaal je tot er professionele hulp is gearriveerd.
Waarschuwing! Deze korte uitleg staat niet in verhouding met wat je leert tijdens een cursus. Tijdens noodsituaties is er immers vaak sprake van paniek waardoor bovenstaande handelingen niet goed worden uitgevoerd. Door het volgen van een cursus leer je van ervaren instructeurs hoe je omgaat met zulke situaties. Geef je daarom bijvoorbeeld op je werk op voor bedrijfshulpverlening en volg een BHV cursus.
Ook kun je natuurlijk zelf deelnemen aan een Reanimatie- of AED cursus. Zo weet je precies welke acties je moet ondernemen bij iemand met een hartstilstand en verhoog je de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.
BHVNederland organiseert zowel de BHV cursus als de Reanimatie en AED cursus.