jij wilt toch ook helpen als er iets gebeurt?
Jaarlijks belanden er ruim zeshonderdduizend mensen op de eerste hulp naar aanleiding van een ongeluk in of rondom huis. Maar ook op je werk kunnen er verschillende ongelukken plaatsvinden waarvoor professionele hulp nodig is.
Misschien denk je dat het jou niet overkomt of ben je bang voor verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Maar geen hulp verlenen wanneer daar noodzaak voor is, is bij de Nederlandse wet strafbaar. Niets doen is dus geen optie. Weet jij hoe je kunt helpen als er onverhoopt iets gebeurt?
Bedrijfshulpverlening
Als je met een ongeval te maken krijg, in huis of onderweg, en niet weet wat je moet doen, kun je je behoorlijk machteloos voelen. Een dokter of een ambulance komt vaak pas een kwartier na de melding. Dan is het erg belangrijk dat je iets kunt doen om het slachtoffer een kans op leven te geven. Ongelukken kunnen ook op je werk voorkomen en daarom is bedrijfshulpverlening (BHV) in elke organisatie verplicht.
Calamiteiten op het werk
Bij calamiteiten die op je werk kunnen voorkomen, kun je denken aan een hartstilstand, herseninfarct, epilepsie, een te hoog of te laag suikergehalte en flauwtes. Maar ook stoten, breuken, beknelling, vergiftiging, tandletsel, tekenbeten, allergische reacties door voeding of andere oorzaken. En wat dacht je van brand, gaslekken of kortsluiting? Allemaal situaties waarin je als slachtoffer zelf of als collega graag adequate hulp wilt krijgen of kunnen geven.
Adequaat reageren
In veel andere Europese landen is het de normaalste zaak van de wereld dat een groot gedeelte van de bevolking een EHBO-training heeft gehad. Nederland loopt daarin erg achter. Gelukkig zijn organisaties wettelijk verplicht BHV’ers in dienst te hebben. In een BHV-cursus leer je adequaat te reageren wanneer iemand bijvoorbeeld heel bleek ziet, pijnklachten heeft of niet goed kan ademhalen. Een eerste belangrijke stap is herkennen en erkennen, het uitvragen van slachtoffers en beoordelen of er ademhaling aanwezig is. Maar ook leer je hoe een brandblusser of AED-apparaat werkt.
Zijn er in jouw organisatie voldoende BHV’ers in dienst en wat zijn voor jouw organisatie de eisen? Of wil jij ook een BHV-cursus volgen?
BHV Nederland vindt dat iedereen in staat moet zijn een leven te kunnen redden. Door het aanbieden van BHV-cursussen op eigen locatie en op locatie van de klanten door heel Nederland, komt deze missie heel dichtbij. Benieuwd naar het cursusaanbod? Neem dan vandaag nog contact op voor alle cursusmogelijkheden