De Cirkel van BHVNederland – Stap 3 – BHV-Organisatie
Hoe kom ik van de RI&E naar een BHV-Organisatie
Wanneer de RI&E en het Plan van Aanpak getoetst zijn en de algemene EN specifieke restrisico’s voor jouw bedrijf in kaart zijn gebracht, kun je gaan werken aan de BHV-organisatie.
Voor het organiseren van de bedrijfshulpverlening zijn echter niet alleen de restrisico’s van belang. Zonder ook aandacht te schenken aan de maatgevende factoren, zal de BHV-organisatie niet op maat kunnen worden ingericht.
Voorbeelden van maatgevende factoren zijn:
- Aard, grootte en complexiteit van het gebouw;
- Aantal aanwezigen;
- Mate van zelfredzaamheid van de aanwezigen;
- Beschikbaarheid en opkomsttijd van de officiële/externe hulpverleners;
- Externe risico’s (bijvoorbeeld: buurbedrijf is een op- en overslagbedrijf van gevaarlijke stoffen of naast je kantoorpand bevindt zich een groot benzinestation).
Wanneer de restrisico’s en maatgevende factoren zijn geïnventariseerd, wordt bepaald hoeveel hulpverleners moeten worden aangesteld om veilig en adequaat op te treden tijdens een incident. Let op dat er altijd ten minste één BHV’er aanwezig moet zijn. Zorg daarom voor back up in geval van afwezigheid (ziekte, verlof).
Vervolgens kan ook worden bepaald over welke aanvullende competenties de interne hulpverleners (BHV’ers) moeten beschikken.
BHVNederland maakt graag het BHV-plan dat gebaseerd is op de actuele RI&E. We kijken daarin niet alleen naar de competenties maar ook naar de processen; hoe is de BHV georganiseerd en wie doet wat in geval van een incident.
Liever alle artikelen direct in de mailbox ontvangen? Dat kan! Via de knop hieronder is het mogelijk alle stappen van de cirkel van BHVNederland te downloaden. Door dit te doen, weet jij waar je aan toe bent als je alles op rij wil krijgen.