Wanneer moet je een brandwacht inzetten? (En waarom dat juist in de vakantieperiode slim kan zijn)
Brandveiligheid is voor iedere organisatie een serieuze zaak. Of het nu gaat om een bouwplaats, een zorginstelling, een hotel of een kantoor, de aanwezigheid van voldoende gekwalificeerde BHV’ers (bedrijfshulpverleners) is verplicht. Maar wat doe je als de vakantieperiode aanbreekt en je BHV-team ineens uitgedund is?
Een tijdelijke oplossing waar steeds meer bedrijven gebruik van maken: het inzetten van een Brandwacht. Maar wanneer je een brandwacht moet in zetten, wat de taken van de brandwacht zijn en waarom het een slimme zet kan zijn in vakantie periodes leggen wij graag voor je uit!
Wat is een brandwacht
Een brandwacht is een specialist op het gebied van brandveiligheid. De brandwacht controleert, signaleert en grijpt in bij risico’s rondom brand. Brandwachten zijn opgeleid om snel te handelen bij calamiteiten, kunnen ontruimingen begeleiden en beschikken vaak over extra kennis ten opzichte van reguliere BHV’ers. Denk aan het gebruik van gasdetectieapparatuur of het waarborgen van veiligheid bij laswerkzaamheden (heetwerk).
Wanneer ben je verplicht een brandwacht in te zetten?
In sommige situaties is het wettelijk verplicht een brandwacht aanwezig te hebben zoals:
- Bij werkzaamheden met een verhoogd brandrisico, zoals lassen, slijpen of dakdekken (heetwerkzaamheden)
- Bij werkzaamheden met open vuur en/of gevaarlijke stoffen.
- Bij tijdelijke uitval van brandmeldinstallaties of sprinklerinstallaties
- Op evenementlocaties, waar veel publiek bij elkaar komt
- Bij werkzaamheden in besloten ruimtes (tanks, silo’s etc.)
Vakantie periode: Het onderbelichte risico
De zomer-, mei en kerstvakantie is vaak een rustige periode in de agenda, maar juist in die weken ontstaat er een risico: Veel BHV’ers zijn op vakantie, waardoor de minimale bezetting niet meer gehaald wordt. En de Arbowet is hier duidelijk over: er moeten altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn om adequaat op te treden bij incidenten. Nu kun je er voor zorgen dat de BHV’ers hun vakanties op elkaar af stemmen, maar in veel gevallen gaat dit niet altijd. In dat geval is het mogelijk en noodzakelijk om een brandwacht in te huren als tijdelijke aanvulling op je BHV–organisatie.
Voordelen van een brandwacht als tijdelijke BHV’er
- Flexibel inzetbaar: Je kunt brandwachten inhuren voor een paar dagen, weken of langer. Precies zolang je onder bezet bent
- Professioneel getraind: Veel brandwachten hebben ervaring bij de brandweer of zijn specifiek opgeleid voor risicovolle situaties
- Direct operationeel: geen training of inwerktijd nodig. Brandwachten zijn direct inzetbaar
- Veiligheidsbewustzijn omhoog: een extra paar ogen helpt risico’s signaleren nog vóór ze escaleren.
Hoe weet je of jouw organisatie extra ondersteuning nodig heeft?
Je kunt dit achterhalen door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Is mijn minimale BHV-bezetting gewaarborgd tijdens vakantieperiodes?
- Vinden er in deze periode risicovolle werkzaamheden plaats?
- Zijn er geplande werkzaamheden waarbij de brandveiligheid tijden verminderd is (zoals uitgeschakelde installaties)?
- Is mijn personeel voldoende getraind om zelfstandig te handelen bij calamiteiten?
Mocht je na het stellen van deze vragen twijfelen neem dan even contact met ons op, dan kijken wij samen naar jouw situatie.
Brandveiligheid kent geen vakanties. Juist in rustige periodes ontstaan er blinde vlekken – en een tijdelijke brandwacht kan dan het verschil maken tussen een veilige en risicovolle werkomgeving. Zorg ervoor dat je ook in vakantietijd voorbereid bent. Zo laat je niets aan het toeval over. BHVNederland kan jou hierbij helpen. Wij kunnen ervoor zorgen dat er een gecertificeerde brandwacht tot jouw beschikking staat. Veiligheid voorop – ook als de zon schijnt.