BHV-certificaat (on)zin
Op uw werk wordt u als BHV’er aangewezen. ‘’Dus ik moet wat gaan leren over een brandje blussen en eerste hulp verlenen?’’ Vervolgens schrijft u zich in voor een BHV-cursus, volgt u de training, en bemachtigt u het BHV-diploma. ‘’Ik zal voortaan ingrijpen bij calamiteiten op mijn werk’’. Maar is dat ook zo? Weet u echt juist te handelen in het geval van een brand of een arbeidsongeval? Kunnen uw collega’s op u vertrouwen tijdens een ontruiming?
BHV redt levens
Dat u de BHV-cursus heeft gevolgd is zeker niet verkeerd. Een BHV-certificaat of -diploma is eigenlijk niet meer dan een bewijs van deelname. U heeft tijdens de training de theorie geleerd van het blussen van een brand en het verlenen van EHBO, en dit vervolgens een keer geoefend. Maar BHV is veel meer dan dat! Met BHV redt u levens! Het gaat om het inzetten voor veiligheid en dit bespreekbaar maken. Een BHV’er kijkt met andere ogen naar een gebouw en de ruimtes ervan. Het gaat niet alleen om het zien van risico’s, maar ook om het ingrijpen. Een BHV’er deelt deze risico’s met zijn/haar collega’s en staat klaar om deze risico’s aan te pakken door middel van een plan.
Gevoel en Ambitie
Wij vragen u de vraag aan uzelf te stellen: ‘’Zegt dat papiertje nou echt iets over wat ik kan of zeg ik alleen dat ik iets kan door het ontvangen papiertje?’’ Een echte BHV’er bent u niet alleen, een echte BHV’er zijn, dat moet u voelen. Het gevoel en de ambitie voor het redden van mensenlevens.
Wij streven naar een omgekeerde motivatie, een motivatie die van binnen komt. Niet: ‘’Ik ben aangewezen als bhv’er, dus ik word BHV’er.’’ Maar wel: ‘’Ik wil mensenlevens kunnen redden, dus ik word BHV’er!’’
Op naar een veiligere en gezondere werkomgeving voor iedereen!
Waar wacht u nog op? Boek hier uw cursus!