Uitleg over AED
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een apparaat dat wordt toegepast bij slachtoffers met een hartstilstand. De AED geeft een elektrische schok af waardoor het hartritme weer op gang kan worden gebracht. De overlevingskans van deze slachtoffers neemt hierdoor aanzienlijk toe.
Alleen al in Nederland worden wekelijks ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Slechts 10% overleeft dit wanneer er geen hulp wordt geboden. Wanneer direct wordt begonnen met reanimatie met behulp van een AED, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer naar 70%. Vele levens worden hierdoor gered.
Met name de eerste zes minuten na een hartaanval zijn cruciaal. Omdat het ambulancepersoneel altijd een aantal minuten nodig heeft om ter plaatse te komen, was er vraag naar een gebruiksvriendelijk reanimatie-apparaat dat ook direct door omstanders ingezet kan worden. Met de komst van de AED wordt aan deze vraag voldaan.
AED’s worden tegenwoordig op steeds meer plekken geplaatst. Met name in openbare ruimten als treinstations, vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, seniorencomplexen en woonwijken is er vaak een AED te vinden. Omdat het een draagbaar apparaat is, kan een AED ook per auto of (motor)fiets worden meegebracht. Inmiddels zijn er nu al zo’n 3.000 noodhulpauto’s van de politie voorzien van een AED.