BHV-Vaardig
BHV-Vaardig: next level bedrijfshulpverlening in de zorg
Hoe goed is jouw BHV-organisatie voorbereid op brand of een andere calamiteit? Kan het beter én goedkoper? Is het elke keer weer een gepuzzel om voldoende gediplomeerde BHV’ers in te roosteren? BHVNederland Advies B.V. heeft de oplossing: we helpen jouw zorginstelling ‘BHV-vaardig’ te maken door alle medewerkers basiskennis en -vaardigheden bij te brengen. Zo til je de BHV-organisatie in zijn geheel naar een hoger niveau, tegen lagere kosten. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende BHV’ers. Deze innovatie belooft de BHV-organisatie in de gehele zorgsector de komende jaren ingrijpend te veranderen.
Sinds de invoering van de verplichte BHV-organisatie (in 1994) is er veel bereikt op het gebied van veiligheid binnen bedrijven en organisaties. Vooral bouwkundig (brandwerende scheidingen bijvoorbeeld) en installatie-technisch (alarmering en brandbestrijding) hebben de meeste middelgrote en grote werkgevers hun zaken op orde. Organisatorisch is in veel gevallen echter nog verbetering mogelijk.
‘’Met BHV-vaardig richt je jouw bedrijfsnoodorganisatie efficiënt, slagvaardig en conform de NEN8112 en het Bouwbesluit in.’’ – Peter Schut, Octaaf Groep
Informatie aanvragen
Wil je weten hoe jouw organisatie BHV-vaardig gemaakt kan worden? Bel ons voor een vrijblijvende afspraak of druk op de knop aan de rechterkant en laat je gegevens achter om de voordelen binnen jouw organisatie samen te bespreken.
Iedereen telt mee
BHV-vaardig, de vernieuwende aanpak, sluit aan op een aantal onderzoeken naar specifiek op de zorg afgestemde bedrijfshulpverlening. De uitkomsten daarvan zijn beschreven in de vernieuwde Arbocatalogus voor Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).
Volgens die nieuwste inzichten is het wenselijk dat alle medewerkers betrokken worden bij de BHV-organisatie en daaraan ook bijdragen. BHVNederland Advies B.V. vult dat in met een praktische oplossing. Met onze hulp wordt jouw gehele organisatie BHV-vaardig. Iedereen telt mee en beschikt over de basiskennis en -vaardigheden om adequaat en veilig te handelen bij brand, ongevallen en calamiteiten.
Hogere kwaliteit, lagere kosten
Er is sprake van maatwerk, afgestemd op het bedrijfspand, de organisatie en de cliënten (zijn ze zelfredzaam of niet?). Alle medewerkers krijgen passende basiskennis, en de rollen en taken zijn voor iedereen duidelijk. Zo wordt de gehele organisatie BHV-vaardig.
Dat resulteert niet alleen in een hoger kwaliteitsniveau van de bedrijfsnoodorganisatie. Het zorgt er ook voor dat de kosten voor de BHV-organisatie omlaag kunnen. Er zijn minder gecertificeerde BHV’ers op de werkvloer nodig en de instructie kan (grotendeels) intern gebeuren.
Eind aan eeuwige worsteling met roosters
Met name in de zorg en andere sectoren die 24/7 operationeel zijn, worstelt men vaak met de personeelsplanning: hoe krijg ik voldoende BHV’ers ingeroosterd? Zeker tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten, als de bezetting kleiner is.
Als de organisatie BHV-vaardig is, is dit probleem verleden tijd. Er zijn geen of minder gecertificeerde BHV’ers nodig. Iedereen is immers BHV-vaardig. Roosters maken wordt opeens een stuk eenvoudiger.
Implementatie
Als je besluit jouw organisatie BHV-vaardig te maken, begeleiden en helpen we je van A tot Z. Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Je krijgt je eigen veiligheidscoördinator/projectleider. Hij/zij wordt jouw aanspreekpunt en zorgt dat alles geregeld wordt. De veiligheidscoördinator gaat samen met jou het door ons ontwikkelde stappenplan tot maatwerk maken. Hierbij kijken we onder andere naar de huidige staat van de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen. Ook kijken we naar de mogelijkheden om de BHV-organisatie efficiënter in te richten.
Vervolgens worden alle beleids- en werkdocumenten op het gebied van brandveiligheid en bedrijfshulpverlening aangepast naar de gewenste situatie. Aan de hand van deze informatie stellen we samen met jou een verandertraject samen, waarmee we komen tot de nieuwe BHV-vaardige organisatie. Hierbinnen zal ook het scholingstraject voor de medewerkers plaatsvinden. Uiteraard maakt ook de borging van het proces onderdeel uit van ons pakket.
Meerjarenplanning
Afhankelijk van het stappenplan stellen we gezamenlijk een meerjarenplanning op voor de trainingsonderdelen. Elk jaar zal in de herhaling een ander thema worden behandeld. Terugkerende onderwerpen zijn bijvoorbeeld: de compartimentering van het gebouw, de werking van de brandmeldinstallatie, de wijze van alarmeren, de aanwezige blusmiddelen en het ontruimingsplan.
Voordelen
De voordelen op een rij:
- Iedereen is voorbereid en weet wat zijn/haar taak is
- Grotere effectiviteit en veiligheid
- Lagere kosten
- Flexibeler roosteren