Wij redden mensenlevens
Heartbeat

In verband met de feestdagen zijn wij gesloten vanaf 25 december tot 2 januari. In deze periode zijn wij niet bereikbaar. Wij wensen je fijne feestdagen en een gezond en veilig 2025!

BHV: net als in de film?

Hij hoorde haar al vanaf de begane grond schreeuwen om hulp. Nog één etage, dan was hij er. Hij voelde de adrenaline door zijn aderen gieren en besefte dat hij de enige was die haar nog kon redden. Met een ferme duw opende hij de deur. Het vuur kwam hem tegemoet, maar hij wist hoe hij zijn knappe gezicht moest beschermen tegen de vlammen. Hij zag haar zitten, greep haar bij haar arm en trok haar mee naar de gang. Hoffelijk tilde hij haar van de trap naar beneden. Gelukkig. Ze was veilig.”

Dit zou een alinea uit een slecht geschreven roman of een scėne uit een soap kunnen zijn. Maar ook een weergave van hoe veel BHV’ers zichzelf het liefst zouden zien. Koelbloedige filmhelden zoals Angus MacGyver, James Bond en Indiana Jones kunnen door een intensieve training elke situatie aan, hoe extreem ook. Maar hoe is dat voor jou als BHV’er? Ben jij dusdanig goed getraind dat jij jouw collega’s blindelings kunt vertrouwen en zij jou? Ben jij écht voorbereid op de taken die je voor, tijdens en na een calamiteit moet uitvoeren?

Duidelijke taakverdeling

De taken van de BHV’er zijn heel duidelijk beschreven in artikel 15 van de Arbowet. Als BHV’er verleen je eerste hulp bij ongevallen en beperk en bestrijd je brand en de gevolgen van ongevallen. Ook weet je hoe je in een noodsituatie moet alarmeren en kun je alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting evacueren. Je bent als BHV’er dus geen Arnold Schwarzenegger in een film als Collateral Damage. Jij zult met één handbrandblusmiddel in circa 20 tot 25 seconden een beginnende brand moeten blussen. Wanneer de vlammen na deze bluspoging niet gedoofd zijn, valt dit niet meer onder een beginnende brand. Het enige wat je daarna kunt doen, is de deur van de ruimte dicht doen, de aanwezige mensen ontruimen en de hulpdiensten bellen. Want de boodschap ‘waar rook is, is geen BHV’er’ is heel duidelijk. Toch vinden de meeste cursisten het oefenen om branden te blussen met verschillende blusmiddelen doorgaans het leukste onderdeel van de BHV-opleiding. Hoe groter, hoe beter en hoe meer rook, hoe gaver. Maar dit is niet het belangrijkste doel van de BHV.

Ontruimen is het belangrijkste

De meest voorkomende taak voor een BHV’er is het ontruimen van een gebouw. Dáár heb je als BHV’er een belangrijke taak te verrichten. Het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) heeft onderzocht dat mensen het gevaar van brand totaal onderschatten. Daardoor wachten ze te lang met vluchten, met alle vervelende gevolgen van dien. Een ander resultaat uit dit onderzoek is dat mensen het ontruimingsalarm lang niet altijd zien als duidelijke aanwijzing voor brand. Daar zijn de loze alarmmeldingen ‘schuldig’ aan. Zolang de aanwezigen geen rook ruiken of vlammen zien, zien zij vaak geen noodzaak om te vluchten naar een veilige locatie. Maar wanneer de BHV de aanwezige personen goed naar de verzamelplaats weet te leiden, kan de calamiteit, net als op het witte doek, worden afgesloten met een ‘happy end’.

 

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes