Nauwelijks brandoefeningen bij zorgcentra
Wanneer er brand uitbreekt bij ziekenhuizen en bejaardentehuizen dan heeft dit rampzalige gevolgen. Volgens het personeel van zeker één derde van deze instellingen kunnen in geval van nood namelijk niet alle patiënten en bewoners worden geëvacueerd.
Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat de oorzaak hiervan ligt bij het tekort aan personeel. Ook het personeel zelf beaamt dit. Volgens 31% van het ziekenhuispersoneel en 36% van het tehuis- en zorgpersoneel kan niet iedereen wegkomen in geval van nood. Daarnaast weet niet al het personeel waar de vluchtroutes zich bevinden, als er hier al voldoende van aanwezig zijn. Volgens de Brandwonden Stichting zijn er wel oplossingen voor deze instellingen, maar wordt er niet over nagedacht en gewoonweg te weinig geoefend met ontruimingsoefeningen.
De verplichte jaarlijkse ontruimingsoefening wordt sowieso door veel publieke zorginstellingen niet uitgevoerd. Dit geldt voor 25% van de crèches en 20% van de basisscholen. Bij zorgcentra en ziekenhuizen is het helemaal dramatisch gesteld; hier traint slechts 50% jaarlijks met de ontruimingsoefening. Dat niet in alle gebouwen hiermee wordt geoefend was al bekend,maar met name bij publieke zorginstellingen waar niet iedereen in staat is zelf te vluchten is dit natuurlijk van levensbelang.
De reden dat de ontruiminsoefening jaarlijks wordt uitgevoerd, is omdat er in een jaar tijd veel kan veranderen binnen een bedrijfspand. Bedrijfshulpverleners leren tevens op deze manier de theorie in de praktijk te brengen en komen zo eventuele knelpunten tegen. Daarnaast worden werknemers en bewoners gewezen op de veilige vluchtroutes en de gevaren van brand. Zo wordt wanneer het er echt op aan komt veel leed voorkomen.