Reanimatie op het werk steeds belangrijker
Werkgerelateerde ziekten kosten jaarlijks meer dan 3.000 Nederlanders het leven. Onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCB) heeft uitgewezen dat het bij de grootste groep sterfgevallen, dat zijn er zo’n 1.350 per jaar, gaat om kanker veroorzaakt door het werken met chemische stoffen en asbest. Hart- en vaatziekten komen op de tweede plaats met ruim 800 werkgerelateerde sterfgevallen per jaar. Dit betekent dat de noodzaak voor BHV‘ers die uit de voeten kunnen met reanimatie groeit.
Het aantal mensen dat overlijdt aan werkgerelateerde ziekte is niet exact aan te geven. Sommige aandoeningen openbaren zich bijvoorbeeld pas jaren nadat de blootstelling heeft plaatsgevonden. Het percentage werkgerelateerde ziektegevallen is gebaseerd op onderzoeken naar de arbeidsepidemiologie in verschillende landen. Het NCB heeft dit percentage vervolgens gecombineerd met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hieruit zijn schattingen gekomen die iets hoger liggen dan tot nu toe werd gedacht.
Reanimatie steeds belangrijker
De steeds hoger wordende werkdruk speelt een beduidende rol bij de sterfgevallen door hart- en vaatziekten. De toename van werkgerelateerde hart- en vaatziekten heeft gevolgen voor de vaardigheden waarover bedrijfshulpverleners moeten beschikken. Het is belangrijk dat BHV’ers zonder aarzelen eerste hulp kunnen verlenen en ook reanimatie cursussen hebben gevolgd. BHVNederland biedt daarom bedrijfshulpverlening cursussen waarin vaardigheden zoals AED en reanimatie centraal staan. BHVNederland leidt werknemers op tot zelfverzekerde, competente BHV’ers, die zich bewust zijn van de risico’s op de werkvloer.
Ook veiligheid speelt een rol
Niet alleen volwassenen, maar ook hun ongeboren baby’s hebben te lijden van het werken met chemische stoffen: elk jaar sterven hierdoor, volgens het NCB, ongeveer 200 foetussen. Het onderzoek van het NCB heeft ook uitgewezen dat ongelukken nog altijd zo’n 100 sterfgevallen per jaar veroorzaken. Werkgerelateerde ongelukken en schade door chemische stoffen kunnen voorkomen worden met degelijke VCA cursussen, zoals die van VCANederland. Met voldoende aandacht voor veiligheid en bedrijfshulpverlening, inclusief reanimatie, kunnen werkgevers inspelen op actuele arbeidsomstandigheden.