Wij redden mensenlevens
Heartbeat
BHVNederland | RI&E | Advies

Waarom is een RI&E-rapport zo uitgebreid?

Zo’n dik rapport? Dat hadden we niet verwacht!

Veel bedrijven schrikken als ze het rapport van hun Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) ontvangen.
“Zó dik? Dat hadden we niet verwacht!”

Dat horen we best regelmatig. Maar er is een goede reden waarom een RI&E-rapport zo uitgebreid is. In deze blog leggen we uit waarom en hoe je hier vooraf beter op voorbereid kunt zijn.

Vergelijk het met een APK voor je bedrijf
Als je je auto naar de garage brengt voor een APK, verwacht je misschien een kort verslag: “alles is in orde” of “er zijn wat aandachtspunten.” In werkelijkheid krijg je een uitgebreide lijst met details, omdat geen enkel potentieel risico over het hoofd mag worden gezien.

Een RI&E werkt op dezelfde manier. Het brengt álle risico’s in kaart, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoe compleet het rapport is, bepaalt hoe goed je kunt zorgen voor een veilige werkomgeving.

Zie de RI&E als een 0-meting. Alle vragen waarop een antwoord is gegeven tijdens ons bezoek worden verwerkt in een rapportage. Wanneer er afwijkingen zijn op de norm dan is dit een afwijking die in het Plan van Aanpak naar voor komt. Ook daarbij de uitleg waarom dit een afwijking is en wat de urgentie is van het oplossen van deze afwijking.

De RI&E brengt alles in kaart, het Plan van Aanpak geeft je de actiepunten. Daarom is deze rapportage heel uitgebreid want veel van je werkprocessen brengen de daarbij behorende risico’s met zich mee. Deze risico’s maak je klein of neem je weg door uitvoer te geven aan het Plan van Aanpak.

Een voorbeeld van een punt waarbij de ontvanger in de vlekken schiet is het feit dat interne procedures niet op papier staan, documentatie is het bewijs dat er afspraken zijn gemaakt. Vaak los je door het hebben van een personeelshandboek ineens de helft van je Plan van Aanpak op.

Ziet het voor je:
Vraag: Zijn er afspraken gemaakt rondom grensoverschrijdend gedrag?
Antwoord: Ja, die hebben we gemaakt.
Vraag: Waar kan ik de afspraken vinden?
Antwoord: Iedereen weet wie de vertrouwenspersoon is.
Vraag: Waar staan deze gegevens?
Antwoord: Geen idee

Je voelt het wellicht aankomen, wanneer je dit documenteert in een personeelshandboek is dit actiepunt weg. Maar met dit actiepunt zijn er meteen meer weg want elke afspraak die je maakt met je medewerkers vind je terug in dat handboek. Zo zijn er meer documenten, denk aan een ontruimingsplan, daarin staan interne afspraken met betrekking tot calamiteiten.

Onze auditor geeft tijdens de vragenronde aan wat je kunt verwachten maar er komt veel over je heen. Daarnaast is het ook niet je vak dus merken we dat die uitleg vaak niet helemaal aankomt of blijft hangen. Een goede voorbereiding is daarom van belang.

Hoe kun je je hier beter op voorbereiden?

  • Vooraf duidelijkheid scheppen
    In onze offertes benoemen we dat een RI&E een grondige scan is, niet een korte checklist. Dit betekent dat de rapportage uitgebreid is, maar altijd met een praktisch doel: risico’s aanpakken en wegnemen of verkleinen.

  • Duidelijk communiceren in het gesprek
    Heb je vragen aan ons, stel ze. We leggen het graag aan je uit! Veel bedrijven verwachten een kort adviesdocument. Daarom vragen wij altijd vooraf: “Wat verwacht je van een RI&E?” Als er misverstanden zijn, kunnen we die direct wegnemen.
  • Neem je voor om alles wat je niet begrijpt te vragen
    Wij begrijpen de rapportage en kunnen je helpen met de uitvoer en prioritering van je aanpak!

Samen maken we de werkvloer echt veiliger!

Trainingen met erkend certificaat
Kiwa gecertificeerd opleider
Advies op maat
Landelijke dekking
Blijf op de hoogte van BHVNederland!
Ontvang regelmatig onze nieuwsbrief met actualiteiten
BHVNederland
Braillelaan 9 – 5e etage
2289 CL Rijswijk
Bel 085 201 47 33
Voor alle vragen over cursussen, aanvragen informatie of offertes